Alergeny v potravinách

Od 13.12.2014 nabývá účinností novela nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č.1169/2011 ze dne 25.10.2011 o poskytování informací spotřebitelům. Toto nařízení přináší stravovacím provozům povinnost informovat strávníky o alergenech obsažených v nabízených pokrmech, včetně nápojů.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník nebo jeho zákonný zástupce hlídat sám.

Seznam základních alergenů je uveden na nástěnce školní jídelny.

Seznam Alergenů

Publikovaný ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU

  • Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, nebo výrobky z nich)
  • Korýši a výrobky z nich
  • Vejce a výrobky z nich
  • Ryby a výrobky z nich
  • Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
  • Sójové boby (sója) a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z nich
  • Skořápkové plody (kokosové ořechy, piniové ořechy, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, mandle, para ořechy, pekanové ořechy, pistácie, makademie) a výrobky z nich
  • Celer a výrobky z něj
  • Hořčice a výrobky z ní
  • Sezamová semínka a výrobky z nich
  • Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších 10 mg na kg
  • Vlčí bob (lupina) a výrobky z nich
  • Měkkýši